|| Početna | O projektu | Transnacionalni sastanci |   Razmjene učenika |   Trening osoblja  | Rezulati & zakljućci  |  Foto  ||

                 

 

C3 - Zajednički treninzi nastavnika u Rumunjskoj

 


   Od 4. do 10. ožujka 2018. održana je zajednička edukacija nastavnika koji sudjeluju u projektu
Erasmus + "Nais" (New Angles of Good Practices for Inclusion for All Students). Doćekalo nas je pet nastavnika rumunjske škole u Tukumsu: Reinis Rukmanis, Linda Otto, Antra Brinkmane - Brimane, Ineta Cerpinska i koordinatorica projekta Aiva Leitane.

   Navečer 3. ožujka stigli smo u Arad u Rumunjskoj i sreli naše stare drage partnere u predvorju hotelu. Bilo je puno toplih pozdrava i zagrljaja. Svi nastavnici bili su izuzteno sretni što se ponovo cusrećemo.
 


 

1. dan: nedjelja, 4. ožujka 2018.
  Kulturni program: posjet Timišvaru

 


   Ujutro smo krenuli na izlet u Temišvar, treći po veličini grad u Rumunjskoj. To je izrazito multinacionalni grad s mađarskim, njemačkim i srpskim manjinama. Poznat je i kao prvi grad u Europi i drugi na svijetu (nakon New Yorka) koji je počeo koristiti električnu energiju za osvjetljavanje javnih ulica. Danas, jedan je od ekonomski naprednih rumunjskih gradova.

   Timišvar obiluje brojnim crkvama s nekoliko konfesija.

   Posjetili smo rimokatoličku katedralu (Catedrala Episcopala Romano-Catolica) i rumunjsku pravoslavnu katedralu (Catedrala Ortodoxa Mitropolitana).

   Prošle smo oko Trga Pobjede (Victory Square) i prošetali pješačkom zonom, gdje smo vidjeli uistinu nevjerojatnu i neobičnu modernu skulpturu.

   U barovima Temišvara kušali smo ukusnu rumunjsku hranu, te odlučili probati poznate rumunjske juhe. Bile su stvarno ukusne i vrlo slične latvijskim juhama.

   Nakon ovog kratkog (i hladnog) izleta u večernjim satima imali smo malu zakusku dobrodošlicu u hotelu "Arad", gdje smo svo odsjeli tijekom ove diseminacije.

   Bili smo ugodno iznenađeni osobitim načinom posluživanja hrane.

 

2. dan: ponedjeljak, 5. ožujka 2018.

 

  Bio je to vrlo bogat i uzbudljiv dan. Srdačno smo se pozdravili na nastavnicima i savjetnicima u Liceul Tehnologic Francisc Neuman, a gdje nam je ujedno bio radni prostor tijekom cijelog ovog tjedna.

   Tijekom sastanka s učenicima i nastavnicima, bili smo iznenađeni pozitivnom atmosferom, visokom organizacijskom razinom i tehničkom opremom škole.
   Ova škola sastoji se od dvije zgrade: dio Neumana i dio Cicio Pop, gdje smo bili iznenađeni monumentalnim i ogromnim zgradama s velikim, prozračnim i jednostavno uređenim učionicama.

   Jedna stvar bila je stvarno zanimljiva i jedinstvena: "knjižnica na zidu" (vrlo veliki poster s knjigama na zidu), gdje učenici mogu fotografirati knjigu, "pozvati" je preko svog mobilnog telefon i zatim je čitati.   Tema dana bila je profil inkluzivnog nastavnika pa smo s toga posjetili Županijski centar za resurse i obrazovnu pomoć gdje nam je prof. dr. Ovidiu Toderići govorila o ovoj ustanovi i poslovima koje rade. Upoznali smo psihologinju Otiliu Ardelean koja nas je poučavala čudesnom i jednostavnom, ali pomalo kompliciranom plesom, a kojim se može pomoći uičenicima da se zbliže u zajedničkim aktivnostima. To je bilo vrlo zanimljivo iskustvo za nas - odrasle.

I ovdje smo također dobili poklone za proljetni festival.

   Posjetili smo Nastavničku kuću i centar "Rainbow" gdje smo se susreli sa ravnateljicom prof. Adela Redes, a koji nas je odvela u obilazak ustanove. Na nsa su svi ostavili pozitivan dojam, jer su svi učitelji i djeca bili vrlo nasmiješeni i toplo nas pozdravili. Bilo je to  iznenađenje za nas? Upoznali smo tri nastavnika (s asistentima) koji rade sa samo desetak učenika. S tim u vezi, Rumunjska je korak ispred Latvije.


   Nakon službenih posjeta obrazovnim ustanovama imali smo Kulturni program: vođeni obilazak središta grada Arada.
   Vodičkinja naš je provela kroz najpoznatijia mjesta u Aradu, povijesni centar grada sa mnogo zanimljivih građevina.
   Arad je grad s impresivnim građevinama i arhitekturom, sa mnogim važnim znamenitostima smještenim uzduž glavne široke prometnice, stabla koja uokviruju uličice s tramvajima koji prolaze duž njega. Posjetili smo impresivnu bijelu Gradasku palaču Gradsku vijećnicu (1875.), Palaču kulture (1911.-1916.), neogotičku i secesističku Crvenu crkvu (1906.), velika rimokatoličku crkvu (1902.-1904.) i neoklasično Državno kazalište (1874.) Ulica Republike (Str. Republicii) - pješačka je zona sa zanimljivim zgradama.

   Vožnja po središtu grada bila je uzbudljiva.

 3. dan: Utorak 6. ožujka 2018.

   Tema ovog dana bila je Učenje za učenje, usmjeravanje i osobni razvoj učenika. Predstavnici škola prof. Aiva Leitane, prof. Olivier Paquee, prof. Gitte Lenaerts, prof. Edin Kadić predstavili su sustave školovanja u njihovim školama, tešku i važnu ulogu njihovih nastavnika u obrazovanju djece, motiviranost za učenje i osjećaj inkluzije.
   Uslijedilo je prezentiranje Euresa - europske službe za zapošljavanje o aspektima EU u kreiranju karijera i tržišta rada (Adriana Soneriu - stručnjak). Imali smo odlićno izlaganje ove teme.
   Nakon ručka po planu je bila radionica Tipova usluga savjetovanja gdje smo kvalitetno sudjelovali rađivali naizradi i planiranju vlastitih karijera: kada je počela, da li sekarijera mijenjala ili ne, koliko puta i itd. Radionica je bila svima izuzetno zanimljiva.
   Tijekom radionice korištene su različite metode, kao što su grupni rad, razmišljanja, video i IT.

 4. dan: Srijeda, 7. ožujka 2018.

   Srijeda je započela s predstavljanjem Erasmus + projekta "Kovčeg, karta i putovanje mladog radnika" kojeg nam je predstavila i voditeljica Lavinia Gană - školski savjetnik i trener. Ispunili smo razne vrste testova i upitnika, a uvjereni da smo odabrali pravu karijeru! Projektna platforma temeljena na Moodleu bila je vrlo atraktivna. Stvarno smo se zainteresirali za ovaj rad i svakako želimo neke od ponuđenih mogućnosti uvesti na našu platformu Moodle.
   Radionica prof. Camelia Avramescu pružila nam je izuzetno aktivno sudjelovanje.

 
 Nakon ručka posjetili smo školske radionice. Koordinatori našeg projekta NAIS imali su sastanak kako bi planirali sljedeće aktivnosti projekta i sastanke
.
   U kasnim poslijepodnevnim satima posjetila smo "Integra" - udruga za osobe s mentalnim poteškoćama gdje su nam polaznici izveli svoju lutkarsku predstavu.

 5. dan: četvrtak, 8. ožujka 2018.

 
   Ovo je poseban dan - Dan žena započeo je vrlo lijepo: prvo su sve žene našeg tima dobili darove od jedinog čovjeka u našem timu - Reinis. Poslije su ponovo sve žene dobile darove i u školi od učenika domaćina.


 

 

   Nastavili smo sa radionicom: Aktivno planiranje karijere – kreiranje plana izlaganja (dizajn). Predavanje i radionicu vodila je Otilia Ardelean.
   Podijeli smo se u radne grupe i svaka je dobila zaseban zadatak planiranje karijere učenika i potom vlastitu prezentaciju rada na zanimljiv način. To nije bio lak zadatak jer svi mi imamo različite učenike, s različitim potrebama, pozadinama i iskustvom.


 


   Imali smo prezentaciju metoda i alata korištenih u kreiranju vođenja karijere: upitnici i popisi o profesionalnim interesima, vještinama, višestrukim inteligencijama, stilovima učenja, a imali smo veliki izvor korisnih materijala za naš rad u lokalnim školama. Hvala im za to!


   Bilo je zanimljivo na ručku u školi, a kojeg su spremili sami nastavnici škole domaćina. Probali smo razne vrste hrane iz rumunjske kuhinje (većinu pripremanu kod kuće), a koja se svakodnevno jede u Rumunjskoj (uključujući vrlo ogroman kruh i jaka pića). Svi smo uživali u ovoj gastronomskoj prilici.

 

 

  Kraj dana završio je zajedničkom večerom u pubu "Euphoria" - gdje smo proslavbili Dan žena zajedno sa cjelokupnim nastavnim i nenastavnim osobljem škole domaćina.

 6. dan: petak, 9. ožujka 2018.

 
   Tema ovog dana bila je Školovanje - karijera - globalizacija. Slušali smo predavanje Cristiana Ianoșdan – voditelja, a zatim smo imali i okrugli stol o utjecaju europskih projekata, edukacije i mobilnosti nastavnika i učenika.
   Uslijedilo je vrlo zanimljivo predavanje belgijanca prof. dr. Frankya Huysmansova kao prezentaciju o usmjeravanju i osobnom razvoju učenika iz različitih zemalja i predstavljanju različitih religija u istoj školi u Belgiji. Bilo je zanimljivo čuti kako se nositi s tim različitostima i podučiti ih s puno međusobnog poštovanja i tolerancije.
   Posljednji radni dan završio je sastankom  partnera uprojektu na kojem smo procijenili sve do sada planirano, te sagledani slijedeći koraci i zaduženja za nastavak kvalitetne finalizacije projekta.
   Tijekom završne svečanosti uslijedila je podjela certifikata svim sudionicima i zajedničko fotografiranje. Primili smo i certifikate Europske mobilnosti (Europass Mobility Certificates).   U večernjim satima autobusom smo se odvezli na oproštajnu večeru u restoranu "Moara Cu Noroc" u Ineuu, koja je bila vrlo impresivna, tradicionalna, u vrlo velikim rustikalnim dvoranama i zanimljivim sobama.


   U subotu ujutro, vratili smo se u Latviju, noseći sa sobom puno pozitivnih emocija, novih ideja za sljedeće projektne aktivnosti. Drago nam je što smo dijelili iskustva i prijateljstvo sa nastavnicima iz drugih zemalja, jer je tijekom ovog tjedna bilo mnogo događaja i uspomena koje ćemo dugo pamtiti.

   Projektni koordinatori ponovno će se sastati u svibnju u Antwerpenu, a kako bi planirali i dogovorili sljedeće aktivnosti i razmjenu učenika.